Gå direkt till innehåll
Jenny Schulze i mitten tillsammans med Matt Fedoruk och Laura Lewis från USADA, som delade ut priset.
Jenny Schulze i mitten tillsammans med Matt Fedoruk och Laura Lewis från USADA, som delade ut priset.

Pressmeddelande -

Jenny Schulze får ärofyllt pris för banbrytande forskning inom antidoping

Under USADA:s årliga symposium fick Antidoping Sveriges avdelningschef för dopingkontroller Jenny Schulze utmärkelsen Larry D. Bowers Award för sin forskning, som utvecklat och fördjupat kunskapen inom användandet av biomarkörer för att upptäcka doping med testosteron.

Priset ges ut för att erkänna och belöna prestationer hos forskare, som på olika sätt har bidragit till att påverka antidopingmetoder och bästa praxis. Utmärkelsen delades ut för åttonde gången och gick i år till Jenny Schulze, Doktor i Klinisk Farmakologi, för sin excellens inom antidopingvetenskap.

Arbetet med att upptäcka såväl könsskillnader som genetiska skillnader i androgenmetabolism mellan individer har lett till en individualiserad longitudinell tolkning av steroidbiomarkörer i idrottarnas biologiska pass. Detta har i sin tur delvis lagt grunden för steroidpasset, som gjort det betydligt svårare för idrottare att komma undan med testosterondoping.

Hon tilldelas priset med motiveringen "Hennes unika förmåga att översätta denna forskning till antidopingpraxis och dela sin expertis med flera internationella expertgrupper inom antidopingområdet gör henne till välförtjänt mottagare av 2024 års pris för excellens inom antidoping".

– Jag är enormt hedrad och glad och vill tacka mina kollegor genom alla dessa år, framförallt min mentor på Karolinska Institutet, Lena Ekström. Utan hennes oförtrutna tålamod och aldrig sinande idéer hade vi aldrig uppnått de forskningsresultat vi gjorde och fortfarande gör, säger Jenny Schulze om utmärkelsen.

Ämnen

Kategorier


Antidoping Sverige är Sveriges nationella antidopingorganisation (NADO) och arbetar för en dopingfri idrott. Antidoping Sverige ägs av Antidopingstiftelsen.

Antidoping Sverige har till syfte att försvara idrottares självklara rätt att delta i en idrott fri från doping. De svenska dopingreglerna och antidopingarbetet styrs av de globala reglerna i Världsantidopingkoden.

Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets stadgar och antidopingreglemente. Varje enskild idrottare är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna.

Kontakter

Josefine Wennerhult

Josefine Wennerhult

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig 08-586 260 30