Gå direkt till innehåll
Riskerna med kosttillskott är fortsatt ett problem inom idrotten. Foto: Bildbyrån
Riskerna med kosttillskott är fortsatt ett problem inom idrotten. Foto: Bildbyrån

Nyhet -

Antidoping Sverige bjuder in till webbinarium om riskerna med kosttillskott

Den 8 februari bjuder Antidoping Sverige in till ett webbinarium för att belysa ett dopingfall som orsakats av okunskap. Idrottsutövaren, dietisten och juristen ger alla tre sina perspektiv på fallet.

Hösten 2021 testade basketspelaren Erik Flood positivt för Metylhexanamin, ett dopingklassat och hälsofarligt ämne som inte fanns med i innehållsförteckningen för hans kosttillskott. Genom att lyfta fram detta fall hoppas Antidoping Sverige kunna öka medvetenheten om riskerna med kosttillskott.

– Intag av förbjudna substanser kan leda till att idrottaren stängs av för doping, oavsett om det intagits med avsikt eller inte. Det här fallet är en viktig påminnelse om det, säger Christine Helle, VD på Antidoping Sverige och legitimerad dietist.

Webbinariet kommer att belysa hur okunskap kan leda till oavsiktlig doping och vilka konsekvenser det kan ha för idrottarens karriär och hälsa. Det kommer också att betona vikten av antidopingutbildning för att förhindra liknande incidenter i framtiden.

Jessica Wissman, avdelningschef på Juridik och resultathantering vid Antidoping Sverige, redogör för just detta ärende där WADA (Världsantidopingbyrån) överklagade Antidoping Sveriges beslut till Idrottens Skiljedomstol, CAS, och yrkade på en betydligt längre avstängningstid. Beslutet i CAS kan få konsekvenser för Antidoping Sveriges framtida bedömning av liknande ärenden.

Erik Flood själv kommer bidra med sina insikter och svarar sedan på frågor om hur han upplevde processen samt varför han tycker ämnet är viktigt att belysa så inte andra idrottare hamnar i samma situation.

Antidoping Sverige uppmanar alla intressenter, inklusive idrottare, ledare, föreningar och media, att delta i webbinariet för att öka sin förståelse för antidopingregler och få kännedom om förebyggande åtgärder. Webbinariet startar klockan 11.00 den 8 februari.

För att förhindra oavsiktlig doping, rekommenderar Antidoping Sverige att idrottsklubbar använder utbildningsupplägget "Vaccinera klubben mot doping", ett verktyg som hjälper föreningar att säkerställa att ledare och idrottsutövare får grundläggande kunskaper om dopingreglerna.

Medverkande i webbinariet: Antidoping Sveriges VD Christine Helle, chefen för Juridik och resultathantering Jessica Wissman samt basketspelaren Erik Flood.

Foto: Bengt Alm AB
Foto, Erik Flood: Privat

Författaren genererade texten delvis med AI och har reviderat och redigerat innehållet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Josefine Wennerhult

Josefine Wennerhult

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig 08-586 260 30