Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressmeddelande: Idrottsutövare på yttersta elitnivå prioriterade under pandemin

Under 2020 gjordes 2208 dopingprover, vilket var färre än planerat. Trots pandemin lyckades vi under året genomföra 90 procent av de dopingkontroller som vi planlagt för våra högst prioriterade idrottsutövare - de som satsar mot OS och VM.

När samhället stängde ner och i princip all idrott blev satt på vänt den 15 mars 2020 gällde det också dopingkontrollerna.

Vi blev tvungna att tänka om och tänka nytt för att klara av att testa idrottsutövare på ett smittsäkert sätt. Tillsammans med Världsantidopingbyrån WADA samt flera andra nationella antidopingorganisationer runt om i världen utformade vi under våren 2020 ett nytt protokoll för smittsäkra dopingkontroller. Det handlade om utökade hygienrutiner, desinficering, men också att man ska vara färre personer vid en dopingkontroll och en prioritetsordning, där vi prioriterat idrottsutövare på elitnivå och idrottsutövare som vistelserapporterar.

Förra året genomfördes 30 procent färre dopingkontroller på elitnivå jämfört med 2019. Men på grund av pandemin och omprioriteringen var nästan 90 procent av alla våra dopingprover på elitnivå, jämfört med 70 procent ett normalår.

För idrottsutövare som tillhör den yttersta eliten* i Sverige, dvs de som vistelserapporterar och bedöms ha stor chans att representera Sverige i internationella tävlingar, till exempel OS, lyckades vi genomföra 90 procent (1070 av 1186 dopingprov) av de planerade dopingkontrollerna.

— Vi är väldigt nöjda med att i en pandemi nästintill komma i mål med kontrollplanen för vår prioriterade kontrollgrupp, som är de som kan komma att representera Sverige i OS i Tokyo i sommar, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande för Antidoping Sverige.

Mer information och statistik över antidopingverksamheten 2020 kommer i vår årsberättelse, som publiceras på antidoping.se senare i vår.

För mer information kontakta

Christine Helle

VD Antidoping Sverige AB

072- 246 08 31

Yttersta elitnivå:
*De ca 200 idrottsutövare som vistelserapporterar till Antidoping Sverige och de ca 40 som vistelserapporterar till sina internationella idrottsförbund.

Endast idrottsutövare inom idrotter där vi bedömer att det är hög risk för doping utanför tävling är inkluderade i gruppen som vistelserapporterar.


Ämnen


Antidoping Sverige är Sveriges nationella antidopingorganisation (NADO) och arbetar för en dopingfri idrott. Antidoping Sverige ägs av Antidopingstiftelsen.

Antidoping Sverige har till syfte att försvara idrottares självklara rätt att delta i en idrott fri från doping. De svenska dopingreglerna och antidopingarbetet styrs av de globala reglerna i Världsantidopingkoden.

Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets stadgar och antidopingreglemente. Varje enskild idrottare är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna.

Kontakter

Josefine Wennerhult

Josefine Wennerhult

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig 08-586 260 30