Gå direkt till innehåll

Ämnen: Brott, juridik, rättsfrågor

Jenny Schulze i mitten tillsammans med Matt Fedoruk och Laura Lewis från USADA, som delade ut priset.

Jenny Schulze får ärofyllt pris för banbrytande forskning inom antidoping

Antidoping Sveriges avdelningschef för dopingkontroller Jenny Schulze, som även är Doktor i Klinisk Farmakologi, har fått utmärkelsen Larry D. Bowers Award för sin forskning, som utvecklat och fördjupat kunskapen inom användandet av biomarkörer för att upptäcka doping med testosteron.

På plats i Västerås och SM-veckan

På plats i Västerås och SM-veckan


En av årets största idrottshändelser i Sverige, SM-veckan, pågår för fullt i arrangörsstaden Västerås. Antidoping Sverige finns på plats i ett utställartält på Lägarängen mellan den 28-30 juni.
Under veckan arrangeras årets SM-vecka sommar. Totalt tävlas det i 28 olika idrotter som beräknas locka 10 000-tals besökare utöver det stora antalet som följer tävlingarna via TV-sändningar.
<

Press invitation: Internationell konferens om samhällsdoping och folkhälsa

Vi välkomnar medlemmar av pressen att närvara på International Conference on Doping and Public Health i Stockholm den 17-18 juni. Evenemanget, som samarrangeras av Antidoping Sverige, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, CAN och STAD, är av stor vikt för den framtida agendan för det förebyggande arbetet mot doping inom samhället.

Besök av SM-veckans maskot i Antidoping Sveriges monter

Besök oss på SM-veckan vinter i Luleå

SM-veckan Vinter, en av årets största idrottshändelser i Sverige, äger just nu rum i Luleå och Boden. Antidoping Sverige ställer upp en informationsmonter i Luleå Energi arena och finns på plats mellan 22-24 mars.

Riskerna med kosttillskott är fortsatt ett problem inom idrotten. Foto: Bildbyrån

Antidoping Sverige bjuder in till webbinarium om riskerna med kosttillskott

Den 8 februari kl. 11.00 bjuder Antidoping Sverige in till ett webbinarium för att belysa ett dopingfall som orsakats av okunskap. Idrottsutövaren, dietisten och juristen ger alla tre sina perspektiv på fallet. Hösten 2021 testade basketspelaren Erik Flood positivt för Metylhexanamin, ett dopingklassat och hälsofarligt ämne som inte fanns med i innehållsförteckningen för hans kosttillskott.

Sverige värd för internationell konferens om doping

Sverige värd för internationell konferens om doping

I juni nästa år kommer Sverige stå som värdland när Antidoping Sverige tillsammans med flera andra aktörer inom antidopingarbetet arrangerar den återkommande International Conference on Doping and Public Health.
De nationella antidopingorganisationerna i Norden har ett långtgående samarbete om att arrangera internationella konferensen Doping and Public Health, doping ur ett folkhälsoperspektiv

Dopinglistan 2024 på svenska

Dopinglistan 2024 på svenska

Nästa års dopinglista, som gäller idrottare världen över, finns nu översatt till svenska och börjar gälla från och med 1 januari 2024. Den största nyheten är att substansen tramadol blir förbjuden inom tävling.

Ett annat perspektiv på en dopingkontrollants arbete

Ett annat perspektiv på en dopingkontrollants arbete

Den senaste tiden har disciplinärenden Antidoping Sverige anmält till Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd fått stor uppmärksamhet i media. Antidoping Sverige skulle vilja kommentera det som sagts och ge en balanserad bild av det hela.

Dopinglistan 2024 är publicerad - tramadol blir förbjudet inom tävling

Dopinglistan 2024 är publicerad - tramadol blir förbjudet inom tävling

Nästa års dopinglista över förbjudna substanser och metoder inom idrotten är nu publicerad. Den nya listan, som gäller för idrottare världen över, träder som vanligt i kraft den 1 januari varje år.
I samband med att WADA:s nya dopinglista för 2024 nu publiceras presenteras också en sammanställning över vilka ändringar som gjorts "Summary of Major Modifications and Explanatory Notes".
Även

Läs på om vistelserapportering

Läs på om vistelserapportering

Vistelserapportering är en avgörande del av antidopingarbetet, som hjälper till att hålla idrotten fri från doping. En viktig del i att vara elitidrottare är att vara tillgänglig för oanmälda dopingkontroller. Vi har här samlat det allra viktigaste att känna till om individuell vistelserapportering.

Besök oss på SM-veckan i Umeå

Besök oss på SM-veckan i Umeå

SM-veckan Sommar, en av årets största idrottshändelser i Sverige, äger just nu rum uppe i Umeå och Antidoping Sverige ställer upp ett informationstält vid Rådhustorget. Vi finns på plats mellan 29 juni till 1 juli och hoppas på många besökare.

Mellan 27 juni och 2 juli arrangeras årets SM-veckan Sommar. Totalt tävlas det i 25 olika idrotter och 75 000 besökare väntas.

I Antidoping S

Foto: Bildbyrån

Antidoping Sverige i internationellt samarbete med Malta

Ett samarbetsavtal har ingåtts mellan Antidoping Sverige och Authority For Integrity In Maltese Sport (AIMS), som är den nya nationella antidopingorganisationen (NADO) i Malta. Syftet är att utveckla AIMS antidopingverksamhet.
Samarbetet är ett initiativ av WADA och ingår i Världsantidopingbyråns Capacity Building-project, som handlar om att ett välutvecklat NADO bistår ett annat NADO, som är

Deltagarantalet på WADA:s symposium 2023 var närmare ett tusen.

Enad antidopingvärld på WADA:s symposium

World Anti-Doping Agency:s (WADA:s) årliga symposium i Lausanne den 14-15 mars lockade närmare 1000 engagerade deltagare med årets tema "United Toward a World of Doping-Free Sport".

Nya dopinglistan 2023 översatt till svenska

Nya dopinglistan 2023 översatt till svenska

Dopinglistan är översatt till svenska och börjar gälla från 1 januari 2023 med några uppdateringar. Bland annat blir det ett totalförbud för betablockerare inom bangolf och i vissa subdiscipliner inom sportdykning. Cannabis blir, efter utvärdering, kvar på dopinglistan.

Dopinglistan 2023 är publicerad

WADA:s dopinglista som börjar gälla från 1 januari 2023 är godkänd och finns nu publicerad. Substansen tramadol blir förbjuden, men först 2024.

Besök oss under SM-veckan

Besök oss under SM-veckan

SM-veckan sommar äger just nu rum i Linköping och Antidoping Sverige ställer upp ett informationstält i utställarområdet Trädgårdsföreningen. Vi finns på plats från och med idag 30 juni till 2 juli och hoppas på många besökare. 

Samtidigt som det hålls tävlingar i nio olika arenor och i 31 olika idrotter runt om i staden, så arrangeras även SM-festen i parkområdet Trådgårdsföreningen. Där h

Förväntansfulla deltagare under registreringen vid WADA:s symposium.

Antidopingvärlden möttes i Lausanne

WADA:s symposium ägde rum i helgen 11-12 juni. Antidoping Sverige var på plats och delaktiga i programpunkter om oberoende antidopingorganisationer och dopingtester under covid-19.

Svenskt antidopingarbete reviderat av WADA

Svenskt antidopingarbete reviderat av WADA

I december, med mindre än ett år som fristående organisation, blev Antidoping Sverige som Sveriges nya nationella antidopingorganisation reviderade av Världsantidopingbyrån WADA. Verksamheten anses ha många styrkor, men det finns också förbättrande åtgärder.

Visa mer