Dopinglistan 2025 på svenska
Idrottens dopinglista, som berör idrottare världen över, finns nu översatt till svenska och börjar gälla från och med 1 januari 2025.
Idrottens dopinglista, som berör idrottare världen över, finns nu översatt till svenska och börjar gälla från och med 1 januari 2025.
Antidoping Sveriges avdelningschef för dopingkontroller Jenny Schulze, som även är Doktor i Klinisk Farmakologi, har fått utmärkelsen Larry D. Bowers Award för sin forskning, som utvecklat och fördjupat kunskapen inom användandet av biomarkörer för att upptäcka doping med testosteron.
Vi välkomnar medlemmar av pressen att närvara på International Conference on Doping and Public Health i Stockholm den 17-18 juni. Evenemanget, som samarrangeras av Antidoping Sverige, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, CAN och STAD, är av stor vikt för den framtida agendan för det förebyggande arbetet mot doping inom samhället.
Nästa års dopinglista över förbjudna substanser och metoder inom idrotten är nu publicerad. Den nya listan, som gäller för idrottare världen över, träder som vanligt i kraft den 1 januari varje år.
I samband med att WADA:s nya dopinglista för 2024 nu publiceras presenteras också en sammanställning över vilka ändringar som gjorts "Summary of Major Modifications and Explanatory Notes".
Även
Dopinglistan är översatt till svenska och börjar gälla från 1 januari 2023 med några uppdateringar. Bland annat blir det ett totalförbud för betablockerare inom bangolf och i vissa subdiscipliner inom sportdykning. Cannabis blir, efter utvärdering, kvar på dopinglistan.
I december, med mindre än ett år som fristående organisation, blev Antidoping Sverige som Sveriges nya nationella antidopingorganisation reviderade av Världsantidopingbyrån WADA. Verksamheten anses ha många styrkor, men det finns också förbättrande åtgärder.
På Antidoping Sveriges årsstämma i tisdags utnämnde Antidopingstiftelsens styrelse en ny styrelse för Antidoping Sverige AB. Tidigare vice ordförande Mirja Högström valdes till ny ordförande. Angelica Lindén Hirschberg och Joakim Edvinsson valdes in som nya ledamöter.
I samband med att vinter-OS i Peking invigs idag har vi förberett statistik och information om antidopingarbetet. Antidopingutbildningen Ren vinnare är obligatorisk för OS-deltagare och på sociala medier uppmärksammar vi antidoping med kampanjtemat ”Visste du att”.
Under 2021 genomförde Antidoping Sverige dryga 3 300 dopingtester på svenska idrottsutövare och cirka 90 procent av dessa gjordes
Under 2020 gjordes 2208 dopingprover, vilket var färre än planerat. Trots pandemin lyckades vi under året genomföra 90 procent av de dopingkontroller som vi planlagt för våra högst prioriterade idrottsutövare - de som satsar mot OS och VM.
När samhället stängde ner och i princip all idrott blev satt på vänt den 15 mars 2020 gällde det också dopingkontrollerna.
Vi blev tvungna att tänka om o
Idag beslutade RF-stämman om en ny, fristående, svensk antidopingorganisation. En stiftelse, Antidopingstiftelsen, är bildad och den nya nationella antidopingorganisationen Svensk Antidoping AB är överfört till den nya stiftelsen.
Extra RF-stämma om ny, fristående, svensk antidopingorganisation hålls den 22 december. Den 1 januari 2021 börjar den nya världsantidopingkoden att gälla. Förändringsförslagen rör RF:s stadgar, stadgar och styrelse för Antidopingstiftelsen samt IDR.
En extra RF-stämma var planerad i samband med Riksidrottsforum, i november, för att besluta om Svensk Antidopings framtid som fristående organisation. RF-stämman flyttas nu fram i väntan på regeringens beslut om budget för den nya organisationen.